marți, 29 septembrie 2015

Turneu Naţional de Muzică Fado - Ricardo Caria: "Cu multă ambiție, perseverență și o muncă infinită, visele pot deveni realitate."RC Entertainment prezintă, în premieră în România, un turneu naţional de muzică FADO. Artistul portughez Ricardo Caria va susţine, în această toamnă spectacole în şapte mari oraşe din Romania (Timişoara, Oradea, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Bucureşti) dorindu-şi să încânte publicul cu piese de Fado tradiţionale, punând o amprentă proprie şi originală care, cu siguranţă, va fi pe placul tuturor celor care vor alege să-l asculte, live, în perioada 5 - 15 octombrie. Toate spectacolele vor începe de la ora 20:00.
            Ricardo Caria, portughezul a cărui inima bate în ritm de fado, vă invită să pătrundeţi dincolo de “uşa deschisă” a vieţii sale. Sensibilitatea şi jovialitatea reprezintă atuurile unui suflet cald cu sânge latin.
Inginerul care construieşte poduri între suflete, ne aduce o fărâmă din patrimoniul cultural UNESCO prin acorduri sublime de fado, de câţiva ani fiind și un ”patrimoniu” arădean, românesc.
După ce vocea sa a răsunat în studiourile Vocii României şi X Factor, Ricardo Caria a decis că acum este momentul să facă ceea ce i-a fost destinat: să cânte și să încânte oamenii la scară largă și pe scene mult mai mari. 

Pentru început, de ce tocmai România? Cum de ai îmbrățișat țara noastră acum mai bine de 10 ani?
Din întâmplare, lucram la o companie multinațională americană în Portugalia. Mi s-a propus un contract pentru 1 an în România, în Arad, în vederea deschiderii unei fabrici noi.  Am acceptat, era o provocare foarte interesantă pentru mine la nivel profesional și personal.  Numai că 1 an s-a transformat în 10. And still counting. De asta iubesc viața! Totul se poate schimba în fiecare clipă.

Spune-mi, cine este Ricardo Caria în viața de zi cu zi, atunci când nu e pe scena?
Ricardo Caria este un om cat se poate de obișnuit, în primul rând un tată dedicat și iubitor. Este un optimist convins, și crede cu tărie în ceea ce simte că este destinul lui. Pentru a transforma acest vis în realitate este dispus să muncească neîncetat!

Părinte, artist, familist convins. Povestește-ne, cum arată o zi din viața ta?
Ziua mea începe la ora 7:00 dimineața. Ne trezim cu toții și trebuie să ne pregătim pentru școală, respectiv grădiniță. Între ora 8 și 18 se desfășoară "ziua mea de lucru" propriu-zisă. Cu activități diverse precum repetiții pentru spectacolele care urmează, detalii organizatorice pentru  evenimentele inițiate de firma mea RC Entertainment, etc. Aceste lucruri îmi ocupă cea mai mare parte din zi. Este absolut obligatoriu să fac sport. Din păcate nu atât de des cum aș dori, dar reușesc să merg la sală de cel putin 3-4 ori pe săptămână. După ora 18 de obicei stau acasă cu familia.

Aş vrea să ştiu câte ceva despre cum te-ai apucat tu de muzică?
Pur și simplu mă simțeam incomplet. Nu eram fericit nici împlinit sufletește.  Chiar daca din punct de vedere financiar nu îmi lipsea nimic, simțeam un gol imens în jurul meu. Așa am decis să aflu cine sunt cu adevărat pentru a putea să mă perfecționez și să devin cea mai bună variantă a propriei mele persoane. După lungi discuții cu mine însumi, am ajuns la o singură concluzie: muzica și scena sunt și vor fi singurele în măsură să îmi liniștească sufletul. În acel moment a fost simplu să aleg acest drum. Uneori și mie mi se pare greu, dar cu multă ambiție, perseverență și o muncă infinită, visele pot deveni realitate.

Cum te-a ajutat „Vocea României” sau "X Factor" în cariera și în viața de zi cu zi ? Au apărut ceva oportunități noi pentru tine în urma concursului?
Concursurile TV sunt benefice pentru moment, îți oferă în primul rând vizibilitate națională. Lucru foarte important, pentru că odată cu o oarecare notorietate ușile se deschid relativ mai repede. Pentru mine Vocea României și ulterior X Factor au reprezentat un început. Dacă nu aș fi muncit enorm ulterior, nimeni nu și-ar fi amintit azi că am participat, cât despre oportunitățile dupa concursuri, mi le-am creat singur.

Ce compromisuri ai făcut pentru a-ți urma drumul în muzică și implicit să faci o carieră în această industrie?
Compromisuri nu cred ca am făcut, am făcut alegeri. Am ales și mi-am asumat o viață oarecum instabilă pentru că am ales să am o singura sursa de venit, aceea provenită din muzică. Am fost sfătuit de nenumărate ori să nu o fac așa, dar sincer, nu cred că putem ajunge aici, dacă focusam pe mai multe obiective. Am făcut și fac multe sacrificii personale pentru a reuși ceea ce îmi propun la nivel profesional și voi reuși, oricât de mult va dura.

Te simți apreciat ca și artist? Simți că munca ta este apreciată în sfârșit de publicul larg?
Sincer da. nă acum am organizat peste 25 de spectacole și feedback-ul a fost pozitiv. Pe lângă asta, majoritatea oamenilor care au ales să mă vadă pe scena mi-au transmis o energie extraordinară. Simt că sunt apreciat, că oameni văd în mine o anumită carismă și un model de viață demn de urmat. Asta mă face să mă simt extrem de recunoscător și mândru de toată munca depusă începând cu 2012.

Care este acum cel mai mare vis al tău?
Să continui să fiu fericit și împlinit făcând doar ceea ce iubesc.

Ce nu știe lumea despre tine și ți-ai dori să afle?
Nu mi-am pus niciodată întrebarea asta. În afară de lucrurile strict personale pe care nu le poți aduce în atenția publicului, în rest am fost întotdeauna sincer și natural.  Nu mă pot preface.  Nu joc teatru.  Nu sunt diferit în viața publică de cea privată. Sunt sincer tot timpul. Și cred că asta este cea mai importantă calitate a mea.

Care sunt sursele tale de inspirație? Ce te face să arzi cu adevărat?
Răspunsul este unul simplu, sincer și clar, copii mei!

Fado egal pasiune. De ce muzică fado?
Fado este muzica sufletului, tot ce fac este din suflet pentru suflet, al meu sau al oricărei alte persoane.  Nu putea să fie alt gen muzical.

Ce îți trece prin minte atunci când ești în fața publicului?
Am o stare de exuberanță și o dorință imensă de a transmite sentimente puternice prin intermediul muzicii.

Care sunt principiile după care te ghidezi în viață?
Integritate, adevăr, loialitate și încredere.

După muzică, care sunt lucrurile care te fac cu adevărat fericit?
Să fiu părinte, chiar înainte de muzică, să fac sport ,atletism și ciclism, să cunosc oameni și să mă apropii de sufletelor lor.

Ai pleca definitiv din România dacă ți s-ar propune un contract în afara țării?
Nu știu, depinde de mai mulți factori. Sunt deschis și ascult fiecare propunere cu drag. Dar decizia o s-o iau întotdeauna în funcție de cât de multă fericire mi-ar putea aduce respectivul proiect, în niciun caz în funcție de beneficiile materiale.

Alma no fado este primul tău album. Povestește-ne despre el, de unde a început povestea lui?
Ca să îmi îndeplinesc visul de a avea propriul meu spectacol de cultură portugheză aveam nevoie de un portfoliu în acest gen. Pentru un portfoliu era necesar un album. Neavând investiția necesară, m-am gândit să înregistrez primul spectacol. Așa că în ianuarie 2015, la Arad asta  s-a întâmplat.

Astăzi ești în plin proces de promovare al primului tău Turneu Național de muzică Fado. Spune-ne mai multe despre acest proiect.
Este un proiect complex, cu un risc mare, dar pentru care sunt pregătit, pentru că merită. Este dorința mea de a putea oferi oamenilor din Romania o seară unică, diferită de tot ce s-a văzut până acum. Vreau să prezint cultura portugheză într-un mod pur.  Proiectul este mult mai mare, conceput pe o durată de 3 ani și dacă Dumnezeu ne va ajuta, va fi unul extraordinar, cu o mulțime de surprize. Asta pentru ca nu duc lipsă de idei, iar ambițiile mele sunt pe măsură.  Începem deocamdată cu 7 spectacole în 7 orase mari din Romania. La anul în primăvară vom duce spectacolul în orașele unde de data asta nu vom putea ajunge.

Ce așteptări ai pe viitor pe plan muzical?
Doresc să am în fiecare an un nou spectacol, cu o regie complexă, nu doar cu muzică. Vor fi spectacole cu  dans  și teatru, spectacole ce vor spune povești adevărate inspirate din cultura portugheză. Și de asemenea îmi doresc să lansez un album nou în fiecare an.

Daca ar fi să colaborezi cu un artist din afară, care ar fi acela? Dar de la noi din tara?
De afară mi-ar placea enorm să colaborez cu Josh Groban sau Michael Buble pe care îi admir enorm. Iar daca e vorba de muzică Fado, Dulce Pontes ar fi aleasa mea. In Romania fără îndoială Andra si Holograf.

Dupa acest prim turneu național de muzică fado, care sunt planurile tale de viitor?
Alma no Fado este un proiect pentru următorii 3 ani cu 3 concepte de  spectacol diferite, însă toate vor avea același scop: promovarea culturii portugheze în străinătate. Detalii despre celelalte spectacole nu pot oferi deocamdată! Sunt secrete!

Detalii despre turneu, dar şi despre Ricado Caria găsiţi aici:
YouTube links:
https://www.youtube.com/watch?v=Txhwk5A-Ok0 - Spectacol de debut la Arad
https://www.youtube.com/watch?v=T_1kx5dme0M Primul Single de pe albumul "Alma no Fado"
https://www.youtube.com/watch?v=Jiswz_8zKDU – Piesa “Barco Negro”