miercuri, 19 septembrie 2012

Cristian Sanda: "Sunt de părere că prin muncă şi studiu poţi realiza tot ce îţi doreşti!"Vocea României, emisiunea-fenomen care a cucerit telespectatorii, se întoarce cu sezonul 2 pe micile ecrane din 25 septembrie. Ca orice concurs, Vocea României a avut un singur câştigător, dar asta nu înseamnă că ceilalţi concurenţi sunt mai prejos.

Din contră, atât participanţii din primele etape, cât şi finaliştii au avut parte de o schimbare surprinzătoare a destinului după încheierea emisiunii. Cristian Sanda, concurentul echipei Moga, a fost unul dintre cei 4 finalişti. Vocea României ne-a prezentat atunci un liceean în an terminal, puţin timid şi nesigur în ciuda premiilor şi trofeelor câştigate la festivaluri de renume din ţară. A obţinut trofeul Mamaia Copiilor (2005), locul I la selecţia naţională Eurovision Junior.

Acum însă am stat de vorbă cu un tânăr student zâmbitor, entuziasmat şi pregătit să-şi facă un renume în domeniul muzical. Mai multe despre cel de care Marius Moga spunea că poate ,,comunica cu delfinii” şi despre modul în care i s-a schimbat viaţa după Vocea României, în exclusivitate un interviu cu Cristian Sanda, marca Beyond!

"Am participat de mic la festivaluri şi cu siguranţă m-au ajutat foarte mult."

Ştiu că te-ai apucat de cântat la vârsta de 9 ani. Care au fost mai exact primi paşi făcuţi în muzică?
Aveam în jurul vârstei de 9 ani când învăţătoarea de la momentul acela mi-a descoperit talentul la ora de muzică şi le-a recomandat părinţilor mei să mă înscrie la cursurile de canto de la Palatul Copiilor din Craiova.

În urmă cu câțiva ani ai participat la tot felul de festivaluri și de concursuri televizate pentru cântat. Cum ai clasat astfel de experiențe? Te-au ajutat cu ceva?
Am participat de mic la festivaluri şi cu siguranţă m-au ajutat foarte mult. Această competiţie din concursuri îţi arată la ce nivel eşti, te face să îţi doreşti să fii tot timpul mai bun. Prestaţia ta este evaluată de nişte profesionişti şi recomandările acestora te ajută să progresezi. La fel de adevărat este şi faptul că înveţi să-ţi controlezi emoţiile, care sunt mult mai puternice într-o competiţie. 

"Atunci când m-am înscris la „Vocea României” nu m-am gândit că o să ajung până în finală."

,,Sorry seems to be the hardest word” a fost piesa cu care tu i-ai impresionat pe cei 4 jurați, iar toți te-au vrut în echipa lor. De ce ai ales Marius Moga?
Am fost foarte bucuros să văd că toţi antrenorii au apreciat interpretarea mea şi m-au vrut în echipa lor. De când m-am înscris în concurs îmi doream să fiu în echipa lui Marius pentru că ştiam că este un profesionist, îl admiram de foarte multă vreme şi mi s-a părut că ne potrivim şi din punct de vedere temperamental.

O țară întreagă te-a auzit la ,,Vocea României”. Ce așteptări ai avut în urma concursului?
Am considerat încă de la început că acest concurs poate reprezenta o rampă de lansare pentru mine. Atunci când m-am înscris la „Vocea României” nu m-am gândit că o să ajung până în finală, am luat-o ca pe o provocare, am vrut să-mi testez limitele. Îmi doream să fiu cunoscut, să întâlnesc oameni care să mă ajute mai departe în carieră şi cred că am reuşit să-mi îndeplinesc aceste obiective.

"Mi-aş fi dorit să câştig!"


Acum vorbim la câteva luni bune de la terminarea acestei competiții, cum vezi tu această nouă experiență?
Cred că principală chestiune o reprezintă faptul că mi-a confirmat că pot avea o şansă să mă realizez în acest domeniu. Acum sunt convins că participarea la acest concurs mă va ajuta foarte mult în cariera mea.

Ai fost unul dintre cei 4 finaliști. Consideri că meritai mai mult?
Sunt foarte mulţumit de faptul că am ajuns în ultimii 4. Normal, pe parcursul concursului m-am gândit cum ar fi să fiu eu câştigătorul. Mi-aş fi dorit să câştig, dar în acelaşi timp ştiam că este  important ce faci după ce se termină concursul, cum faci să te menţii sus sau să urci mai mult.


"Sunt de părere că am evoluat pe parcursul concursului."


După ce ai fost admis în concurs, cum a decurs colaborarea ta pe parcursul competiției cu Marius Moga?
În timpul concursului am avut ocazia să descopăr şi o altă latură a lui Marius, pe lângă cea de profesionist. Este o persoană sensibilă şi pune foarte mult suflet în tot ceea ce face, iar eu am apreciat acest lucru. M-am înţeles foarte bine cu el, m-a învăţat foarte multe lucruri şi în acest moment sunt convins că am făcut cea mai bună alegere când am ales echipa lui.

Din punctul tău de vedere, care crezi că a fost cea mai bună prestație a ta din cadrul concursului?
Este foarte greu să mă decid asupra unei singure piese. ,,Say Something”, ,,Adagio”, ,,Ain’t no sunshine” sunt piese care îmi plac foarte mult. Totodată, sunt de părere că am evoluat pe parcursul concursului, dar nu pot spune care este cea mai bună prestaţie a mea din concurs, deoarece pe toate mi le analizez critic şi încerc să schimb ce nu a fost bine sau să îmi îmbunătăţesc anumite lucruri. 


"Toţi am muncit foarte mult să ajungem până în etapa finală."

În finală ai cântat alături de Felicia Filip. Cum a fost acel duet din perspectiva ta?
Melodia „Adagio” este o melodie care îmi place foarte mult şi am fost foarte încântat când am aflat că o voi cânta cu doamna Felicia Filip. A fost o onoare să cânt într-o astfel de companie şi cred că îmi voi aminti mereu cu bucurie de acest moment.

După părerea ta, cine consideri că merita să câștige?
Toţi am muncit foarte mult să ajungem până în etapa finală, am dat tot ce am avut bun din noi şi am avut fiecare şansa noastră, dar judecătorul suprem a fost publicul. 
"Sunt de părere că prin muncă şi studiu poţi realiza tot ce îţi doreşti!"Cum te-a ajutat „Vocea României” în carieră și în viața de zi cu zi ? Au apărut oportunități noi pentru tine în urma concursului ?
După terminarea concursului mă opreau oamenii pe stradă, mă felicitau, îmi spuneau că m-au susţinut şi le citeam bucuria pe chip pentru faptul că m-au întâlnit, iar acest lucru îmi dădea foarte multă satisfacţie. În ceea ce priveşte cariera mea, mi-am împlinit un vis şi anume acela de a avea o melodie proprie cu videoclip.

Ți s-a cerut vreodată să faci vreun compromis sau ai avut vreo propunere mai ciudată până acum ca să poți progresa mai uşor în cariera ta de cântăreţ?
Până în momentul de faţă, nu mi s-a cerut acest lucru şi nu aş face cu siguranţă vreun compromis. Nici nu aş accepta vreodată orice altă formă. Sunt de părere că prin muncă şi studiu poţi realiza tot ce îţi doreşti fără să te abaţi prea mult de la drum.

Ce face acum Cristian Sanda?
În momentul de faţă mă bucur de ultima vacanţă ca elev. Din toamnă voi începe viaţa de student în Bucureşti, urmând cursurile Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii. Mă voi muta în Bucureşti şi abia aştept acest nou început.

Cum arată astăzi o zi din viața artistului Cristian Sanda? 
Viaţa mea nu s-a schimbat foarte mult în urma show-ului ,,Vocea României”. Ce-i drept, acum s-au înmulţit orele petrecute în studio şi de studiu. Un singur lucru pot spune cu certitudine: Nicio zi fără muzică! 

"Am fost surprins când am aflat că trebuie să intru într-un frigider."


Exact cum a promis, Marius Moga a continuat colaborarea cu tine și ați scos o piesă împreună, ați filmat și un videoclip care se află deja pe piață. ,,Fii curios” este o piesă care te reprezintă?
Da, cu siguranţă mă reprezintă, pentru că este o piesă cu mesaj optimist în care mă regăsesc, cel puţin la această vârstă.

Știu că la realizarea videoclipului au fost câteva situații amuzante. Nu pot să nu te întreb: De unde până unde ideea cu frigiderul?
Sincer... şi eu am fost surprins când am aflat că trebuie să intru într-un frigider. Toate ideile năstruşnice i-au aparţinut regizorului videoclipului, Iulian Moga. Pot spune că a fost într-adevăr o experienţă!

Câte zile au durat filmările și câte locații ați folosit la realizarea videoclipului? Au fost dificile zilele de filmare sau totul a decurs de la sine?
Filmările au fost făcute în 2 zile, în luna februarie. Am filmat în 4 locaţii (Bucureşti şi Buftea) pe un ger de minus 20 de grade Celsius. A fost obositor şi greu, dar ceea ce contează este produsul final.
"Prefer să fac lucrurile pas cu pas."

Aveți de gând ca pe viitor tu şi Marius să continuați această colaborare?
Mi-aş dori din suflet să continui această colaborare, pentru că simt că aş avea multe de arătat şi Marius mă poate ajuta în acest sens.

Care sunt planurile tale de viitor?
Prefer să fac lucrurile pas cu pas. Este evident că am câteva planuri de viitor, să termin o facultate, să am din ce în ce mai multe cântări, să mă ocup de realizarea unui album şi să devin cât mai cunoscut pe plan muzical. 


Ce îți trece prin minte atunci când ești pe scenă și cânți în fața publicului?

Nu cred că pot explica exact la ce mă gândesc.  Trebuie să fiu suficient de concentrat pentru ca execuţia tehnică să fie cât mai bună, dar în acelaşi timp să mă las purtat de muzică pentru a putea transmite publicului cât mai multă emoţie.

"Nu există succes fără sacrificiu."


Care sunt principiile după care te ghidezi în viață?

Plăteşte acum pentru ceea ce vei obţine mai târziu.
Nu există succes fără sacrificiu. 
"A fi nimeni altul decât tu însuţi într-o lume care face tot ce poate, zi şi noapte, ca să facă din tine altceva înseamnă a purta cea mai grea bătălie pe care o poate duce o fiinţă umană şi a nu renunţa la luptă niciodată. (E.E.Cummings)".


După muzică, care sunt lucrurile care te fac cu adevărat fericit?

Să fiu alături de persoanele apropiate, să învăţ lucruri noi despre mine şi cei care mă înconjoară, să călătoresc... Ah, şi să câştig o partidă de ping-pong în faţa prietenilor! 


Ai pleca din România definitiv dacă ți s-ar propune un contract în afara țării?

Până în clipa de faţă nu mi s-a propus un contract de colaborare în afara ţării, aşadar nu m-am gândit niciodată la asta. Poate aş pleca pentru o perioadă, dar nu definitiv.

Pe când o piesă nouă? Dar un album?
Din păcate, deocamdată nu prea vă pot da prea multe detalii despre asta. Oricum, un lucru este cert: nu pierd timpul.


"Mă aştept la multe dueluri inspirate şi decizii neaşteptate din partea juriului."

În curând începe al II-lea sezon ,,Vocea României”. Având în vedere că ai fost acolo când s-au filmat blind-urile, ce părere ai despre noii concurenţi?
Sunt niste voci foarte interesante, sunt curios ce o sa fie în al II-lea sezon. Mulţi concurenţi au ani buni de experienţă scenică şi muzicală în spate, alţii sunt foarte talentaţi şi entuziasmaţi. Mă aştept la multe dueluri inspirate şi decizii neaşteptate din partea juriului.

Ce sfaturi şi ce mesaj de încurajare le-ai transmite noilor concurenţi?
I-aş sfătui să fie tot timpul concentraţi. Să fie atenţi la oamenii cu care vor lucra pentru că este o ocazie unică să acumuleze foarte multă experienţă din toate punctele de vedere... Să se bucure de fiecare moment petrecut acolo, deoarece va fi o experienţă pe care cu siguranţă nu o vor uita niciodată.

Dacă ar fi să scrii un titlu despre tine, care ar fi acela?
Cristian Sanda cântă în duet cu Stevie Wonder.